Makový koláč

09.01.2018

Taky ujíždíte na máku? Trošku závislost co? A proč ne, vápník je přece potřeba...

Náplň:

  • 300 g máku
  • 100 g rozinek
  • 100 g datlí
  • 50 g ovesných vloček
  • 1-2 polévkové lžíce mazeiny
  • 1 lžička skořice
  • 2 jablka nebo hrušky

Těsto:

  • 120 g celozrnné mouky
  • 150 g ječné mouky
  • 80 g rýžového sirupu nebo sladu
  • 80 g másla
  • sůl

Mák namočte do 1000 ml vody na 24 hodin, poté rozmixujte a sceďte. Makové mléko vypijte. Pokud toto nechcete dělat, mák umelte a přidejte více vody. Datle a rozinky zalijte vroucí vodou a nechejte nabobtnat. Pak rozmixujte a nalijte do máku a se skořicí a vločkami uvařte doměkka. Pokud je mák řídký, přidejte maizenu dle potřeby. Nechejte vychladnout.

Rýžový sirup (slad) a máslo rozehřejte v kastrůlku a smíchejte s ostatními surovinami na těsto. 2/3 těsta natlačte do kulaté formy (průměr 24 cm), potřete mákem, přidejte nastrouhaná jablka nebo hrušky a překryjte zbytkem těsta. Pečte cca 30-40 minut při 175 °C.

Dobrou chuť!