Dál Makhani

14.12.2017

Oblíbený luštěninový indický pokrm, velmi zdravý a plný chuti.

  • 1 hrnek červených fazolí - ledvina
  • 1/2 hrnku černých fazolí
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3 polévkové lžíce ghí (přepuštěné máslo) nebo oleje
  • 2 ks střední cibule
  • 5-8 stroužků česneku
  • 4 ks velkých rajčat
  • 1 hrnek rajčatového protlaku
  • 1 a 1/2 čajové lžičky garam masaly (nebo směs koření - koriandr, skořice, kmín, hřebíček, pepř černý, kardamom, bobkový list, muškátový květ)
  • sůl, pepř, chilli podle chuti
  • 250 ml rostlinné smetany
  • čerstvý koriandr na zdobení

Přes noc namočte fazole v trojnásobném množství vody. Namáčecí vodu alespoň dvakrát vyměňte. Druhý den vyměňte vodu a přiveďte směs k varu. Po 5 minutách varu bez pokličky vodu slijte a dejte čistou vodu, přidejte tence nakrájený zázvor a chilli (chcete-li pokrm pikantní). Vařte do úplného změknutí luštěnin - až kašovité hmoty. Lze použít i tlakový hrnec. Dle potřeby přilévejte vodu. Po uvaření musí být voda odpařená.

V jiném hrnci na ghí osmažte cibuli a česnek dozlatova. Přidejte mleté koření a lehce přesmahněte. Pozor, aby se nepřipálilo. Přidejte pokrájená rajčata. Po změknutí rajčat vše rozmixujte na pyré. Přidejte protlak, vařené luštěniny a za stálého míchání vařte 40 minut. Výsledná směs by měla mít hustotu řidší kaše. Vmíchejte smetanu a prohřejte. Zdobte čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť!