Fazolový dál

03.01.2018

Sytý a pikantní, ideální pro milovníky indické kuchyně. Aneb - jak naučit chlapa nejíst jen maso... bla bla bla

  • 500 g fazolí (černá fazole + červená ledvina)
  • 4 polévkové lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 4 polévkové lžíce ghí (přepuštěné máslo) nebo oleje
  • 1 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek rajčatového protlaku
  • 2 lžička římského kmínu
  • 2 lžička koření garam masala
  • sůl
  • chilli
  • čerstvý koriandr

Přes noc namočte fazole v trojnásobném množství vody. Namáčecí vodu alespoň dvakrát vyměňte. Druhý den vyměňte vodu a přiveďte k varu. Případnou pěnu, která se tvoří na povrchu, odstraňte. Po 5 minutách varu bez pokličky vodu slijte a dejte čistou vodu. Vařte do úplného změknutí luštěnin až do kašovité hmoty. Ideální je tlakový hrnec. K vaření můžete přidat řasu kombu. Dle potřeby přilijte vodu. Po uvaření musí být voda odpařená.

Nakrájejte zázvor na tenké proužky, cibuli a česnek na jemno. Na pánvi s tlustým dnem na mírném plamenu rozehřejte ghí, přidejte římský kmín a za stálého míchání krátce osmahněte, potom přidejte zázvor, cibuli, česnek a chilli, smažte dozlatova. Pak přidejte cukr, garam masalu (nebo jiné mleté koření), za stálého míchání krátce osmahněte (30 s), přidejte protlak a společně nalijte k uvařeným luštěninám. Společně povařte ještě 5-10 minut. Výsledná směs by měla mít hustotu řidší kaše. Zdobte čerstvým koriandrem.

Podáváme, s čím má kdo rád - s rýží, celozrnným pita chlebem či klasickým kváskovým nebo klidně s bramborami. Dobrou chuť!


*Garam masala je směs koření, většinou obsahuje koriandr, skořici, římský kmín, hřebíček, pepř černý, kardamom, bobkový list, muškátový květ.