Karbanátky z kernota

06.03.2017

Recept z knihy Víme, co jíme - Vědomé vaření, Nakladatelství Eminent, autorka Lenka Žák

  • 500 g kernotta
  • 2 cm řasy kombu
  • 1 cibule (cca 100 g)
  • 2 stroužky česneku
  • ¾ hrnku sušených hub
  • 2 lžíce neloupaného sezamu
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička nerafinované soli
  • olej olivový

Špaldu přes noc namočte a druhý den vařte 45 minut v tlakovém hrnci s řasou kombu a špetičkou soli. Předem si na 2 hodiny namočte houby. Na oleji zpěňte najemno pokrájenou cibuli, v polovině smažení přidejte plátky česneku. Uvařenou špaldu slijte a smíchjte s osmaženou cibulí, s namočenými houbami (z nichž vymačkáme vodu), majoránkou, kmínem, solí a opraženými semínky. Sezam i slunečnici opražte zvlášť na suché rozpálené pánvi. Směs pomelte masovým mlýnkem (nebo tyčovým mixérem) a tvarujte karbanátky, které pokládejte na plech s pečicím papírem. Povrch karbanátků potřete olivovým olejem, případně karbanátek obalte v sezamu či slunečnici. Pečte v troubě 30 minut při 150 °C.