Sója není zdravá potravina

02.08.2017

V představách mnoha lidí je sója jednou z nejzdravějších potravin. Ze všech dosud pěstovaných luštěnin má sója semena s nejvyšším obsahem dusíkatých látek. Lze z nich získat asi 40 % bílkovin a 17-23 % oleje.

Mnohé časopisy, výživoví poradci a slogany uvádějí: Sója jako superpotravina. Zdroj bílkovin, náhražka mléka. Sója jako vhodná náhražka masa. Sójové mléko při bezkaseinové dietě. Chcete zhubnout? Jezte sóju. Nesnášíte laktózu? Jezte sóju. Máte návaly? Sója vám pomůže.

Má však také nejvyšší obsah glutamátu ze všech rostlinných potravin a obsahuje řadu látek, které mají nežádoucí účinky na lidské zdraví. Jsou to například hormonální disruptory (genistein, fytoestrogeny, isoflavonoidy), látky ovlivňující srážení krve (hemaglutinin), imunologicky aktivní látky (lektiny a saponiny), inhibitory trypsinu a j.

ZÁJMY MARKETINGU

Více než čtyři pětiny veškeré sóji se dnes vypěstují na americkém kontinentě. USA jsou zároveň největším světovým exportérem sóji a sójových produktů. Dalšími největšími výrobci sóji jsou Brazílie a Argentina. Rozmach pěstování sóji vedl k tomu, že v amazonských deštných pralesích byly vykáceny stromy na ploše velké jako Nizozemí, aby se získaly nové plantáže. Veliký rozmach pěstování sóji v USA a v Brazílii však byl vážně narušen zjištěním, že konzumace sójového oleje snižuje imunitu, zvyšuje náchylnost k infekčním nemocem a dokonce podporuje vznik rakoviny. To by vedlo k výraznému snížení spotřeby sójového oleje a desítek produktů a to si nemohli pěstitelé sóji a sójový průmysl dovolit.

A tak se v marketingové kampani začal propagovat sójový olej jako mnohem zdravější náhražka sádla. Nikdo se však nedozvěděl, že saturované tuky byly prostě nahražené částečně hydrogenovaným sójovým olejem, který obsahuje trans-mastné kyseliny.

Výrobci se však snaží přicházet s novými výrobky, jako jsou sójové mléko, sójové tyčinky, sójová proteinová moučka, sójové "maso". Sója se využívá v krmivu pro dobytek a jako zdroj biopaliva.


ČÍM JE SÓJA JAKO POTRAVINA NEBEZPEČNÁ?

Je však třeba připomenout, že sója nesloužila jako potravina až do doby, než Číňané objevili techniky její fermentace a začali z ní vyrábět produkty známé jako tempeh, natto, miso a sójová omáčka, později ještě tofu a nastalo jejich rozšíření do všech částí Orientu. Při úvahách o zdravotních rizicích sóji nás jejich autoři upozorňují, že Číňané nikdy nekonzumovali nefermentované sójové boby, protože věděli, že obsahují řadu přírodních toxinů, které označujeme jako antinutrienty. Tyto látky narušují zdravý vývoj a růst. Při fermentaci se tyto látky deaktivují, v případě tofu přecházejí do tekutiny a jejich obsah ve sraženině je nízký.

Zdravotní rizika mohou představovat tyto látky ze sóji:

  • Inhibitory trypsinu, které mohou způsobit žaludeční problémy, narušit trávení bílkovin a způsobit nedostatek některých aminokyselin. Dlouhodobé působení těchto inhibitorů může vést k narušení trávicích funkcí slinivky břišní a ke vzniku rakoviny.
  • Hemaglutinin, který vyvolává srážení červených krvinek.
  • Vysoký podíl fytátů - vlákniny, která na sebe váže hořčík, vápník a zinek a tím tělo ochuzuje o příjem těchto minerálů.
  • Lektiny a saponiny, které mohou působit propustné střevo (leaky gut), jak ho známe u autistů, i jiné střevní a imunitní problémy. Mohou být původci alergií.
  • Fytoestrogeny - rostlinné hormony, jejichž obsah je v sóje velmi vysoký a jejich účinkům se budeme věnovat podrobněji.
  • Genistein, isoflavonoid s hormonální aktivitou, ovlivňuje spermie a plodnost.
  • Isoflavonoidy vyvolávající hypothyroidesmus a vole.
  • Residua pesticidů a herbicidů, v Číně i odpad z výroby melaminu.
  • GMO plodiny obsahují Bt toxin. V USA bylo v roce 2011 již 93 % pěstované sóji geneticky modifikováno.

Sójové produkty dále obsahují v důsledku procesů při zpracování:

  • Vysoce karcinogenní nitrosaminy a toxický lysinoalanin.
  • Glutamát nebo MSG, vznikající během výroby nebo ještě dodávaný jako syntetický MSG.
  • Vysoký obsah hliníku, který je rizikový pro pacienty s onemocněním ledvin a je rizikem pro vznik Alzheimerovy nemoci. Zatímco lidské mléko obsahuje 0,004 mg hliníku v jednom litru, sójová výživa pro kojence obsahuje 0,5-2,4 mg hliníku v litru.

PŮSOBENÍ FYTOESTROGENŮ

Vysoký obsah rostlinných hormonů v sójových bobech je dobře známý. Můžeme se domnívat, a mnozí to také dělají, že obsah fytoestrogenů - hormonů s aktivitou ženského hormonu estradiolu, může zodpovídat za to, že konzumace sóji odstraňuje potíže s přechodem. Prý také působí preventivně proti vzniku osteoporózy. Jiní ale přičítají nízký výskyt osteoporózy u asijských žen jejich stravě plné vitaminu D3, jako jsou různé plody moře, ústřice, krevety a spousta vápníku z vývarů z kostí. Uvádí se, že právě přechod na vysokou spotřebu sójového oleje a vyřazení sádla jako zdroje vitaminu D3, může přispívat k vysokému výskytu osteoporózy u amerických žen. Svoji roli v tom hraje také přítomnost fluoridů v pitné vodě.

Chlapci by neměli pít sójové mléko ani jíst sóju

V posledních desetiletích se rozšířilo používání sójové výživy pro kojence a sójového mléka pro děti. Rodiče a dětští lékaři se setkávají se stále větším počtem případů chlapců, jejichž vývoj těla je zpomalen a narušen směrem k vývoji ženských rysů. Vyvíjejí se jim prsa, mají nesestouplá varlata, nevyvinuté gonády a tím je ohrožena jejich plodnost. Muži pak mají nízký počet spermií.

Genistein obsažený v sójových bobech má hormonální účinky podobné estrogenním hormonům. Spermie pod jeho působením rychle zanikají a pravděpodobnost oplození se výrazně snižuje. Účinnou dávku genisteinu dodá vypití jednoho litru sójového mléka. Pojídání sóji ve své vegetariánské stravě prý oceňují mniši žijící v celibátu v klášterech, protože potlačuje libido.

Děvčata jsou rovněž postižena

Rodiče i pediatři v USA jsou znepokojeni tím, že u děvčat se projevují předčasně znaky puberty, jako je nárůst prsou a pubické ochlupení. Před dosažením osmi let jsou tyto znaky vyvinuty u 48 % afroamerických dívek a u 15 % bělošek; jedno procento holčiček má znaky puberty již ve věku 3 let. Nikdo neví, jaký je racionální důvod těchto fenoménů. Avšak vzhledem k tomu, že Afroameričané mají od raného věku nesnášenlivost vůči laktóze v kravském mléce, dostávají sójové mléko mnohem častěji než bílá batolata.

Lékaři to přičítají právě sójové výživě v kojeneckém a batolecím věku, zatímco jiní obviňují zvyšující se koncentraci ženských hormonů v prostředí, kam se dostávají v důsledku široce rozšířené hormonální antikoncepce. Dříve se z těchto změn obviňovala kuřata krmená hormony. Dnes se velká část odborníků přiklání k tomu, že hlavním viníkem je sója. Odhaduje se, že 25 % dětí krmených v USA umělou výživou dostává sójovou výživu. To je největší procento z celého západního světa.

Badatelé již v roce 1998 zjistili, že denní exposice kojence k isoflavonům s estrogenní aktivitou je 6-11 krát vyšší při přepočtu na tělesnou hmotnost, než je tomu u dospělé osoby. Obsah těchto látek v krevním oběhu kojenců krmených sójovou výživou byl 13 000-20 000 krát vyšší než hladina plazmatického estradiolu u kojenců živených kravským mlékem. Toto množství odpovídá tomu, jako kdyby bral kojenec 5 antikoncepčních tablet denně (http://nacd.org/health/formula.php).

Důsledky takto ovlivněného vývoje v dětství jsou tragické. Malé holčičky s tělem se znaky dospělé ženy se potýkají s problémy, které jejich normálně se vyvíjející vrstevnice nemusejí řešit. Rodiče takto postižených dětí uvádějí, že trpí extrémně emoční přecitlivělostí, problémy s imunitním systémem, astmatem, nedostatečnou činností hypofýzy, narušením funkce štítné žlázy a dráždivým tračníkem.

ZÁVĚR

Mnohým se nechce věřit tomu, že sója může představovat nebezpečný hazard se zdravím. Konzumace sóji a sójových produktů může způsobit zhoršené trávení proteinů, nadměrné nadýmání, nedostatek esenciálních aminokyselin, abnormální krevní srážlivost, narušení funkce štítné žlázy nebo i vyšší riziko rakoviny prsu. Jsou hlášené i nedostatky minerálních látek vápníku, hořčíku, mědi a zinku.

Konzumaci potravin se sójou by se měli vyhnout ženy i muži, kteří se snaží počít dítě, lidé, kteří mají potíže s močením, lidé s onemocněním ledvin a prostaty a alergici na arašídy.

Spotřeba sójových výrobků je zvláště škodlivá pro muže, kterým snižuje sexuální apetit, ochabuje svaly paží, hrudníku a nohou a působí i ztrátu vlasů.

Množství estrogenu obsažené ve 100 g sójové bílkoviny odpovídá množství z jednoho prášku antikoncepce. U žen může být zodpovědný za počátek menopauzy, návalů horka, postmenopauzálních symptomů a mnoha dalších hormonálních problémů.

Studie odhadují, že děti, které jsou krmeny sójou jsou vlastně krmeny ekvivalentem přibližně pěti antikoncepčních pilulek denně. U dívek sója zřejmě urychluje nástup puberty.

Bezpečné formy sóji ke spotřebě jsou ty, které byly upraveny fermentací nebo srážením.

A co nás může před nebezpečnými složkami nefermentované sójové potravy chránit? Jsou to především látky, které fungují jako blokátory glutamátu a mají i antioxidační účinky. Mezi ně patří silymarin ze semen ostropestřce mariánského, kurkumin a Ginkgo biloba. Kurkumin má ze všech flavonoidů největší účinek. Důležitý je i dostatečný přísun hořčíku a vitaminu E.