Srpen bez stresu a hádek

18.08.2017

Že je srpen pojmenován po srpu určitě nikoho nepřekvapí. Je to prostě měsíc žní, práce v polích, měsíc první velké sklizně. O něco zajímavější může být jeho latinský název převzatý velkým množstvím dalších jazyků. Jméno slavného římského císaře Augusta se v dobách Římské říše používalo jako titul, který by v překladu do češtiny znamenal zhruba "svatý". 

SLAVÍME SVATÝ NESVATÝ

A osmý měsíc roku se skutečně světí spousta svátků, probíhá mnoho obřadů, jejichž cílem je naklonit si síly, které nás přesahují. Aby nám úrodu nezničily letní bouřky, krupobití nebo naopak nedostatek vláhy, aby nám dům nespálil blesk. Pro srpen, který bývá nejteplejším měsícem roku, přestože slunci již pomalu ubývá na síle a dny se začínají krátit, jsou totiž dramatické zvraty počasí typické.

Svatí, k nimž se s prosbou nebo poděkováním lidé obraceli, svou podobu v průběhu let měnili, jejich funkce zůstávala stejná. 

Pohanská extatická mystéria Dodoly-Perunice se mění v křesťanské poutě a oslavné mše u příležitosti Nanebevzetí Panny Marie. Je až dojemné vidět kostel vyzdobený plody z úrody a slyšet, jak jim kněz žehná - takhle nějak to muselo touhle dobou vypadat v dávných svatyních.

Hromovládce Perun dostává podobu Dominika, ochránce před krupobitím, Eliáše, k němuž se uchylujeme při nepřízni počasí a proti ohni, nebo patrona žní Bartoloměje. Keltové si o svátku úrody připomínali smrt boha obilí, v prastarých mysterijních tradicích se obětuje král a jeho tělo i krev slouží k zúrodnění země a zajištění blahobytu všem na celý další rok.

U nás se při domlatku po veřejném odsouzení za všechny možné hříchy obřadně stíná kohout (možná i proto, že jsme krále dlouho neměli). V dobách, kdy se ještě pro tento posvátný akt nepoužívaly dřevěné modely, bylo zvíře poté společně snědeno, čímž jeho síla a plodnost přešly na všechny zúčastněné, jeho krev se uchovávala a v následujícím roce sloužila jako lék na všelijaké neduhy.

DOBA POTVRZOVÁNÍ A POŽEHNÁNÍ

Závěrem léta se pořádaly různé soutěže, mladí muži a nastávající válečníci procházeli svými zkouškami, po sečtení úrody a vyhodnocení předchozího období se volili noví nebo potvrzovali staří vůdcové. Doba po žních se také považovala za příznivou pro uzavření manželství. Mimo jiné i proto, že děti počaté koncem léta,se narodily do teplého období a měly tak ty nejlepší podmínky pro přežití a dobrý start do života.

Po žních bylo nutné poděkovat za dobrou úrodu a poprosit o požehnání úrodě nastávající. 

Dožínky se spoustou jídla a veselí bývaly oblíbené v minulosti a místně se dodržují dodnes. Na poli zůstává poslední snop, uplete se krásný dožínkový věnec, který vyšňořená mládež předá hospodáři, ozdobí se domy, upeče se první chleba z letošního obilí, tančí se, zpívá, společně se slaví.

K dožínkám patří hlavně obilné pokrmy, tradičním pečivem je nudlové těsto různých tvarů smažené v oleji navinuté na větvičkách, lívance z ječné mouky nebo vdolky z bílé. Nechybí masová polévka, svítek se smetanovou omáčkou, vepřová nebo jiná pečínka, knedlíky, chleba. A k zapití všech případných nesvárů a hádek, které jsou po dobu srpnových svátků zakázány, rozhodně pivo, víno, pálenka.

DOBA MATKY ZEMĚ

Prvním úplňkem ve lvu nicméně oficiálně začíná podzim ve své rané fázi, doba, jíž se u nás trošku záhadně říká babí léto. Žádná záhada v tom ale není, každý, kdo se jen trošku zajímá o historii a krajinu dobře ví, že nese-li nějaký kout nebo kopec označení "baba", jedná se vždy o místo zasvěcené zemi-bohyni. Končící léto je prostě dobou země, matky, která se o nás dobře stará.

V přírodě - a ideálně i v lidech, kteří s ní žijí v harmonii a tudíž rezonují se změnami kolem sebe - dochází ke zklidnění a pomalému přenesení pozornosti k přípravě na přechod do temnější a chladnější fáze roku. 

Člověk spjatý se zemí se vyznačuje duševní stabilitou, dobrou schopností koncentrace, zdravým selským rozumem. V době země jsou nejaktivnější a zároveň nejcitlivější trávicí orgány, které přeměňují jídlo v energii a starají se o správnou funkci naší imunity.

Pro mnohé z nás je zklidněné babí léto s teplým, ale ne horkým počasím a dostatkem všeho také tou nejhezčí roční dobou. Barvy země vidíme všude kolem sebe - od temně žluté přes oranžovou až po zemitě okrovou - její sladkou chuť nesou typické plody tohoto období - obiloviny, dýně, tykve, kořenová zelenina, cibule, fenykl, hrášek nebo rajčata. Ale i máslo a některé druhy mas, především hovězí a telecí. A samozřejmě všechno právě dozrávající ovoce - hrušky, jablka, angrešt, maliny, ostružiny, melouny, švestky, hrozny anebo třeba broskve.

BROSKVE? NENÍ TO TROCHU EXOTICKÉ?

Broskev neboli perské jablko pochází stejně jako meruňka z Číny, přestože za její domovinu byla léta považována Persie. Po hedvábné stezce se dostala do celého světa, již v 17. století si ji oblíbili až v Americe. Královna matka západu dle starých legend pěstuje mýtickou broskvoň nesmrtelnosti, která má listy jednou za tisíc let a když vykvete, ovoce dozrává tři tisíce let. Její plody slouží nesmrtelným jako závěrečný chod hostiny. Číňané také dodnes věří, že je broskev ochrání před zlými duchy.

Broskvoň je strom teplomilný, citlivý na mráz a různé choroby a nejlépe se jí daří u jižní zdi domů. Plody broskví jsou krásně kulaté s jemným sametovým povrchem. Pro mlsouny, kterým chloupky vadí, byla vyšlechtěna broskev nektarinka, která je bohužel ještě choulostivější, než broskev obecná, a obvykle se nedožívá vysokého věku. Zvláštním druhem je koblihová americká broskev, s níž se poslední dobou v obchodech setkáváme častěji.

Broskve se dělí na dva základní druhy, oddělitelné od pecky a neoddělitelné, které mohou být žlutomasé, bělomasé a červenomasé. Bělomasé broskve jsou údajně chutnější a obsahují více šťávy, jsou ale náročnější na pěstování. Nezralé broskve dojdou při pokojové teplotě, zralé je třeba skladovat v chladu a sníst do tří až pěti dnů.

Broskve dozrávají obvykle od konce července do začátku října, jejich barva může být od bledě nažloutlé až po temně červenou, nejkrásnější je samozřejmě barva "broskvová" a broskvičky se staly i symbolem ženské krásy a dokonalé pleti. Z broskvových pecek se konec konců vyrábí špičkové kosmetické přípravky na omlazení pokožky, její zklidnění, zlepšení elasticity nebo zpevnění nehtů a vlasů.

Broskve jsou bohatým zdrojem celé řady minerálů, odborníci zmiňují zejména hořčík a draslík, což jsou prvky důležité pro zdraví srdce. Rychle vyvolávají pocit nasycení a navíc pomáhají odstranit kyselé metabolické odpady, bývají proto doporučovány při hubnutí. Podporují také trávení, jsou dobře stravitelné, lehce projímavé. Díky nízkému obsahu sodíku a proteinů jsou mírně močopudné a doporučují se například při selhání ledvin.

Obsahují kyselinu listovou, zlepšují náladu, mají uklidňující účinky a brání předrážděnosti a neklidu. Inu matka příroda ví, že krom chladu, excesů všeho druhu a emočního vypětí orgánům období země nejvíce škodí právě stres a hádky, a tak nám jako obvykle podává pomocnou ruku.

Díky barvivu, které plody chrání před sluncem, obsahují pro nás důležité karotenoidy, jež nám slouží jako ochrana před volnými radikály. Mají vyvážený obsah betakarotenu, vitaminů skupiny B, vitaminu C, E a vlákniny. Pomáhají chránit cévní stěny, podporují srdeční činnost a slouží jako prevence vysokého krevního tlaku.

Své nezastupitelné místo mají i v kuchyni. Doma z broskví připravujeme šťávy, kompoty, džemy, mražené protlaky, vyrábí se z nich likéry a destiláty a v potravinářském průmyslu se používají k aromatizaci limonád, sirupů, čajů a žvýkaček.

Anebo můžeme zkusit domácí pleťovou masku, třeba z broskve a bílku. Ta by měla vypínat a stahovat póry, proto je vhodnější na mastnější pleť. Na suchou pokožku můžeme k broskvi přidat žloutek a med. Tato směs dobře vyživuje a hydratuje. S olivovým olejem navíc bude působit i antibakteriálně. Smícháme-li broskvovou dužninu s jemnými otrubami, dostaneme nejen výživnou masku, ale také výborný domácí peeling.

Autor: Eva Leňová

Zdroje:
http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zajimavosti/broskve-pod-drobnohledem-zazrak-plny-vitaminu-nebo-kupa-chemie.html
http://www.magazinzdravi.cz/broskev
http://dify.cz/domaci-pletove-masky-z-broskve/