Fazolový dál
03.01.2018
Sytý a pikantní, ideální pro milovníky indické kuchyně. Aneb - jak naučit chlapa nejíst jen maso... bla bla bla
- 500 g fazolí (černá fazole + červená ledvina)
- 4 polévkové lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
- 4 polévkové lžíce ghí (přepuštěné máslo) nebo oleje
- 1 polévkové lžíce hnědého cukru
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek rajčatového protlaku
- 2 lžička římského kmínu
- 2 lžička koření garam masala
- sůl
- chilli
- čerstvý koriandr
Přes noc namočte fazole v trojnásobném množství vody. Namáčecí vodu alespoň dvakrát vyměňte. Druhý den vyměňte vodu a přiveďte k varu. Případnou pěnu, která se tvoří na povrchu, odstraňte. Po 5 minutách varu bez pokličky vodu slijte a dejte čistou vodu. Vařte do úplného změknutí luštěnin až do kašovité hmoty. Ideální je tlakový hrnec. K vaření můžete přidat řasu kombu. Dle potřeby přilijte vodu. Po uvaření musí být voda odpařená.
Nakrájejte zázvor na tenké proužky, cibuli a česnek na jemno. Na pánvi s tlustým dnem na mírném plamenu rozehřejte ghí, přidejte římský kmín a za stálého míchání krátce osmahněte, potom přidejte zázvor, cibuli, česnek a chilli, smažte dozlatova. Pak přidejte cukr, garam masalu (nebo jiné mleté koření), za stálého míchání krátce osmahněte (30 s), přidejte protlak a společně nalijte k uvařeným luštěninám. Společně povařte ještě 5-10 minut. Výsledná směs by měla mít hustotu řidší kaše. Zdobte čerstvým koriandrem.Podáváme, s čím má kdo rád - s rýží, celozrnným pita chlebem či klasickým kváskovým nebo klidně s bramborami. Dobrou chuť!
*Garam masala je směs koření, většinou obsahuje koriandr, skořici, římský kmín, hřebíček, pepř černý, kardamom, bobkový list, muškátový květ.