Karbanátky z kernota
06.03.2017
Recept z knihy Víme, co jíme - Vědomé vaření, Nakladatelství Eminent, autorka Lenka Žák
- 500 g kernotta
- 2 cm řasy kombu
- 1 cibule (cca 100 g)
- 2 stroužky česneku
- ¾ hrnku sušených hub
- 2 lžíce neloupaného sezamu
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- ½ lžičky kmínu
- 2 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička nerafinované soli
- olej olivový
Špaldu přes noc namočte a druhý den vařte 45 minut v tlakovém hrnci s řasou kombu a špetičkou soli. Předem si na 2 hodiny namočte houby. Na oleji zpěňte najemno pokrájenou cibuli, v polovině smažení přidejte plátky česneku. Uvařenou špaldu slijte a smíchjte s osmaženou cibulí, s namočenými houbami (z nichž vymačkáme vodu), majoránkou, kmínem, solí a opraženými semínky. Sezam i slunečnici opražte zvlášť na suché rozpálené pánvi. Směs pomelte masovým mlýnkem (nebo tyčovým mixérem) a tvarujte karbanátky, které pokládejte na plech s pečicím papírem. Povrch karbanátků potřete olivovým olejem, případně karbanátek obalte v sezamu či slunečnici. Pečte v troubě 30 minut při 150 °C.