Chapati z žitné mouky
Čapátí je základní indická příloha - moučné placky, které mají více podob, než kolik má tančící bůh Šiva rukou. Jedno má jejich příprava společné - hnětení, které by nemělo být nikdy kratší než 10 minut.
- 300 g žitné mouky,
- 1 čajové lžičky soli
- 3 čajové lžičky ghí (přepuštěné máslo)
- 1/8 až 1/4 l teplé vody (asi 45 °C)
- trochu oleje
V misce smíchejte mouku se solí, uprostřed vytvořte důlek pro ghí, přidejte teplou vodu a uhněťte tužší těsto. Hnětejte 10 min, až je těsto poddajné a hladké. Nechejte ho asi 30 min odpočinout (přikryté).
Těsto rozdělte na porce tak, že z válečku těsta nakrájejte asi 4 cm kousky, ty v dlani uhněťte do kuliček, ze kterých pak vyválejte placičky o průměru asi 13 cm, tenké asi 2 mm. Rozpálte suchou pánev a opékejte na ní postupně placky po obou stranách. První stranu opékejte tak, že placku přitlačujete ke dnu pánve plochou lopatkou, až začnou naskakovat puchýřky. Až je placka zahnědlá, otočte ji a pečte na druhé straně.
Mezitím, co se placka peče na druhé straně,
pokropte lehce olejem (prsty) vrchní opečenou stranu placky. Když je i druhá
strana opečená, také ji lehce pokropte a ihned podávejte.