Paprikový dip

13.06.2018

Letní recept, který se Vám bude hodit ke grilované zelenině jako dip. Dá se ale servírovat také jako pomazánka na chléb, omáčka k různým karbanátkům, třeba řepným nebo luštěninovým či k napařené zelenině.


  • 140 g lískových oříšků
  • 500 g červených paprik
  • 200 g mrkve
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 3/4 čajové lžičky soli

Lískové oříšky dejte do trouby a pečte asi 10 minut na 170 °C, dokud nepopraská slupka. Poté je oloupejte, nejlépe to jde v utěrce na nádobí. Omyté červené papriky dejte do pekáčku, mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Obojí pečte při 175 °C asi 15-20 minut, dokud nebudou mít papriky černé puchýřky.

Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na olivovém oleji dozlatova. Ke konci restování přidejte najemno nakrájený česnek. Upečené papriky nechejte vystydnout, odkrojte stopku a vyjměte semínka.

Do mixeru nasypte oloupané lískové oříšky, osmaženou cibuli s česnekem, pečenou mrkev, pečené papriky, javorový sirup, šťávu z limetky/citronu, sůl a dohladka rozmixujte.

Dobrou chuť!


Autorka: Michaela Sedláčková (biomisa.cz