Paprikový dip
Letní recept, který se Vám bude hodit ke grilované zelenině jako dip. Dá se ale servírovat také jako pomazánka na chléb, omáčka k různým karbanátkům, třeba řepným nebo luštěninovým či k napařené zelenině.
- 140 g lískových oříšků
- 500 g červených paprik
- 200 g mrkve
- 1 cibule
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky javorového sirupu
- 2 polévkové lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- 3/4 čajové lžičky soli
Lískové oříšky dejte do trouby a pečte asi 10 minut na 170 °C, dokud nepopraská slupka. Poté je oloupejte, nejlépe to jde v utěrce na nádobí. Omyté červené papriky dejte do pekáčku, mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Obojí pečte při 175 °C asi 15-20 minut, dokud nebudou mít papriky černé puchýřky.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na olivovém oleji dozlatova. Ke konci restování přidejte najemno nakrájený česnek. Upečené papriky nechejte vystydnout, odkrojte stopku a vyjměte semínka.
Do mixeru nasypte oloupané lískové oříšky, osmaženou cibuli s česnekem, pečenou mrkev, pečené papriky, javorový sirup, šťávu z limetky/citronu, sůl a dohladka rozmixujte.
Dobrou chuť!
Autorka: Michaela Sedláčková (biomisa.cz)